top of page

LICHTTHETAPIE VOOR VERLICHTING VAN ARTRITIS EN GEWRICHTSPIJN

Licht, Beweeg, Leef


Gewrichtspijn is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen, waarbij meer dan een derde van de volwassenen gewrichtsklachten meldt in nationale onderzoeken. In dit artikel leggen we de oorzaken van gewrichtspijn uit en bespreken we enkele van de belangrijkste behandelingsopties. We zullen ook kijken naar nabij-infraroodlichttherapie voor gewrichtspijn, evenals de wetenschap en het onderzoek erachter.


Wat zijn gewrichten en waarom ontstaat gewrichtspijn?


Onze gewrichten zijn de essentiële delen van ons lichaam die verbindingen vormen tussen onze botten waardoor beweging mogelijk wordt. Wanneer ze beschadigd of gespannen zijn, kan dit pijn veroorzaken en het bewegingsbereik beïnvloeden. De meest voorkomende gewrichten waar mensen pijn en ongemak ervaren, zijn de knieën, schouders en heupen. Polsen en enkels zijn ook veel voorkomende plekken voor gewrichtspijn.


Dus wat veroorzaakt gewrichtspijn? Veel dingen helaas. Hier is een overzicht van enkele van de meest voorkomende redenen waarom mensen gewrichtspijn ervaren:


Verwondingen en overbelasting: De meest voorkomende oorzaak van acute gewrichtspijn is een lichte verwonding of overbelasting. Als u uw enkel draait, worden de pezen, ligamenten en spieren rond het gewricht uitgerekt, waardoor schade en bijgevolg ontsteking ontstaat om deze weefsels te herstellen. Hoewel pijn deel uitmaakt van het ontstekingsproces, wordt het een probleem wanneer het verergert. Overmatig gebruik van een spier of lichaamsdeel kan ook leiden tot gewrichtspijn.


Veroudering: Naarmate we ouder worden, ondergaan onze gewrichten geleidelijk aan slijtage. Veel mensen beginnen wat gewrichtsstijfheid en pijn te ervaren naarmate ze ouder worden.


Artritis: Artritis is een reeks aandoeningen die zwelling en gevoeligheid in uw gewrichten veroorzaken. Uit een rapport van het Nivel blijkt dat ongeveer 1 op de 9 mensen in Nederland een reumatische aandoening hadden. Het treft ruim 1,95 miljoen mensen.


Bursitis: net als "vochtzakjes", helpt het om wrijvingen tussen pezen, spieren en botten in het gebied van uw gewrichten op te vangen. Bursitis-term betekent een ontstekingsaandoening van deze "zakjes met vocht" die pijn veroorzaakt.


Wat is artritis en waarom veroorzaakt het gewrichtspijn?


Artritis wordt gedefinieerd als een acute of chronische gewrichtsontsteking in het gewricht die vaak gepaard gaat met pijn en structurele schade. Artritis is niet slechts één ziekte, het is een manier om te verwijzen naar meer dan 100 gewrichtsaandoeningen. Artritis komt zeer vaak voor, aangezien het een derde van de Nederlandse bevolking betreft, en dit aantal zal toenemen met de gemiddelde leeftijd van de bevolking. Het is ook de meest voorkomende oorzaak van medische handicaps. Symptomen van artritische gewrichten zijn onder meer pijn, stijfheid, verminderd bewegingsbereik en gewrichtsmisvormingen. Het meest voorkomende type artritis is artrose, dat de neiging heeft te verergeren met het ouder worden. Reumatoïde artritis is een andere veel voorkomende auto-immuunziekte die activering en disfunctie van het immuunsysteem veroorzaakt, wat leidt tot ontsteking en bijgevolg pijn in de gewrichten.


Behandelingsopties voor verlichting van gewrichtspijn


Er zijn talloze behandelingsmogelijkheden voor gewrichtspijn, van huismiddeltjes tot medicijnen tot fysiotherapieprogramma's tot roodlichttherapie. Dit zijn enkele van de meest voorkomende manieren waarop mensen hun gewrichtspijn behandelen:


OTC-medicijnen: Miljoenen mensen gebruiken vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, om elke vorm van pijn te verlichten, inclusief gewrichtspijn. Deze kunnen een acuut voordeel hebben, maar brengen ook verschillende cardiovasculaire en gastro-intestinale risico's met zich mee.


Fysiotherapie: Oefenprogramma's of oefentherapie zijn populaire methoden om de gezondheid van gewrichten te verbeteren. Voor meer ernstige pijn en bewegingsbeperkingen schrijven sommige mensen zich in voor fysiotherapieprogramma's op recept.


Gewichtsverlies: In gevallen waarin gewrichten overbelast en gespannen zijn door obesitas, kunnen mensen worden aangemoedigd om af te vallen of hun dieet te veranderen.


Huismiddeltjes voor gewrichtspijn: hoewel de meeste geen klinische validiteit hebben, zweren veel mensen bij huismiddeltjes voor gewrichtspijn. Veel voorkomende natuurlijke behandelingen voor gewrichtspijn zijn onder meer warme en koude therapie (glazuur en warmte), acupunctuur, massage, plaatselijke zalven die capsaïcine bevatten en het consumeren van supplementen.


Nabij-infraroodlichttherapie voor gewrichtspijn: Lichttherapie is een eenvoudige, niet-invasieve behandeling waarbij LED's worden gebruikt om nabij-infrarood (NIR) golflengten van licht aan het lichaam en de cellen te leveren. Het is een populaire modaliteit bij trainers en professionals in de sportgeneeskunde, en er is een groeiend aantal collegiaal getoetste klinische onderzoeken die aantonen dat behandelingen met lichttherapie de pijnsymptomen in gewrichten kunnen verbeteren.


Wat is lichttherapie en hoe werkt het?


Als je niet bekend bent met lichttherapie, geeft dit artikel een goed overzicht van wat het is en hoe het werkt. De korte versie: apparaten voor lichttherapie leveren geconcentreerde golflengten van therapeutisch licht aan uw huid en cellen, wat kan helpen oxidatieve stress te verminderen en de productie van cellulaire energie (adenosinetrifosfaat of ATP) te stimuleren. Dit helpt uw ​​lichaam zichzelf te versterken, wat leidt tot vele voordelen, waaronder een verbeterde bloedcirculatie en verminderde gewrichtspijn en -ontsteking.


Lichttherapie maakt doorgaans gebruik van twee verschillende lichtspectra, rood en nabij-infrarood.


Rood licht: geleverd met golflengten van 640 nm, wordt dit licht gemakkelijk geabsorbeerd door oppervlakteweefsels en cellen. Mogelijke voordelen zijn huidverjonging en verbeterde genezing en doorbloeding.


Nabij-infrarood: Geleverd met een golflengte van 880 nm, kan NIR-licht doordringen in diepere weefsels, wat leidt tot verbeterd herstel en ondersteuning van ontstekingen. Nabij infrarood licht is onzichtbaar voor het blote oog.


In tegenstelling tot de meeste huismiddeltjes, wordt roodlichttherapie ondersteund door honderden collegiaal getoetste klinische onderzoeken die de effectiviteit aantonen voor pijn en gewrichtsaandoeningen, enkelpijn, lage rugpijn, met zeer weinig risico's of bijwerkingen.


Andere gezondheidsvoordelen van roodlichttherapie


LED-lichtbehandelingen kunnen een breed scala aan aanvullende gezondheids- en welzijnsvoordelen hebben. Dit zijn enkele van de meest voorkomende::


Verbeterde cellulaire functie en ATP-energie: behandelingen met nabij-infraroodlichttherapie hebben vaak systemische voordelen omdat ze de cellulaire gezondheid in het hele lichaam kunnen verbeteren. Wanneer uw cellen efficiënter werken en meer ATP-energie produceren, hoe beter u eruit kunt zien en voelen. Lees hier meer over ATP-energie en lichttherapie.


Ontstekingsbeheer: apparaten voor lichttherapie kunnen helpen de efficiëntie van de natuurlijke ontstekingsprocessen van uw lichaam te verbeteren terwijl u herstelt van ziekte of letsel.


Verbeterde doorbloeding en genezing: Een van de potentiële voordelen van lichttherapie is een significante toename van de bloedcirculatie na behandelingssessies. Dit geeft aan dat weefsels meer zuurstof en andere voedingsstoffen ontvangen die belangrijk zijn voor genezing. Tegelijkertijd kunnen geconcentreerde lichtgolflengten het lichaam en de bloedsomloop helpen om zich te ontdoen van giftige bijproducten.


Betere slaap en circadiaans ritme: gezonde lichtinname is cruciaal voor slaap en het behoud van natuurlijke circadiane ritmes. Onze hersenen interpreteren licht als een teken van wanneer we wakker moeten zijn en moeten slapen, en wanneer we cruciale slaaphormonen zoals melatonine moeten aanmaken. Helderblauw licht 's nachts kan je slaapcyclus verstoren, maar rood licht is een alternatief met een lagere intensiteit dat kan helpen bij het ondersteunen van een langere, meer rustgevende slaap.


Conclusies: lichttherapie kan gewrichtspijn verbeteren


Gewrichtspijn komt vaak voor en blijft vaak bestaan ondanks het gebruik van vrij verkrijgbare medicijnen. Lichttherapie is een veilige, effectieve therapie voor verschillende gewrichtspijn en ontstekingsproblemen, en wordt ondersteund door een groot aantal collegiaal getoetste klinische onderzoeken en wordt door een groot aantal therapeuten over de hele wereld gebruikt om pijn te behandelen.

Comments


bottom of page