top of page

HOE TRIGGER POINT MASSAGE HELPEN PIJN TE VERLICHTEN?

Massage, Leef, Beweeg


Triggerpoints, ook wel spierknopen genoemd, zijn hyperirriteerbare of gevoelige plekken op de fascia van de skeletspieren. Wanneer erop wordt gedrukt, kunnen ze een verkorting van spiervezels veroorzaken en een symptoom veroorzaken dat 'doorverwezen pijn' wordt genoemd. Het betekent dat een triggerpoint in een bepaald spiergebied pijn kan veroorzaken in een ander gebied. Een triggerpoint op uw trapezius (schouder) spier veroorzaakt bijvoorbeeld vaak pijn tot aan de zijkant van uw nek.


Wanneer er druk wordt uitgeoefend op een triggerpoint. Individuen bewegen onwillekeurig en trekken aan een ander deel van het lichaam dat niet wordt gepalpeerd, zoals het hoofd of de schouders. Patiënten melden vaak dat ze geschrokken zijn vanwege intense pijn. Andere indicatoren van triggerpoints zijn stijfheid, gevoeligheid van de plek, voelbare spanning, warm gevoel van het getroffen gebied en verlies van elasticiteit.


Wat veroorzaakt triggerpoints?


Gemeenschappelijke factoren die worden genoemd voor de vorming van deze vlekken zijn onder meer herhaalde mechanische stress, slechte houding, niet-herstellende slaap, deconditionering, gewrichtsaandoeningen, mechanische onbalans en vitaminetekorten. Schade aan spier- en bindweefsel kan ook leiden tot triggerpoints. Deze kunnen op verschillende manieren ontstaan:

  • Verwondingen door herhaald overmatig gebruik van dezelfde lichaamsdelen honderden keren per dag, zoals typen, het gebruik van een muis, het gebruik van draagbare elektronica, tuinieren, huishoudelijke taken, enz.

  • Slechte houding door gewoonte of het gebruik van niet-ergonomisch ontworpen meubels.

  • Langdurig laden met zwaar tillen, bijvoorbeeld het dragen van dozen, baby's of het tillen van bedlegerige patiënten.

  • Direct letsel aan de weefsels (bijv. klap, verrekking, scheur, verdraaiing) die gewoonlijk optreden bij sportblessures, auto-ongelukken, van de trap vallen, enz.

  • Inactiviteit zoals langdurig zitten of bedrust.


Hoe kan triggerpointtherapie helpen?


Te veel triggerpoints worden myofasciaal pijnsyndroom genoemd. Het wordt geassocieerd met chronische pijn veroorzaakt door de gevoeligheid en benauwdheid van de aangetaste weefsels. De pijn is vaak moeilijk te lokaliseren. Patiënten met deze aandoening worden behandeld door middel van triggerpointtherapie of myofasciale ontspanningsmassage. Het vermindert de pijn door spanning en beklemming veroorzaakt door de triggerpoints te verminderen.


Bij deze vorm van manuele therapie worden de stijve myofasciale gebieden gelokaliseerd en vervolgens worden wrijf- en drukbewegingen gemaakt met lichte druk. De manipulatie wordt meerdere keren herhaald op hetzelfde triggerpunt en de omliggende gebieden totdat de therapeut voelt dat de spanning en starheid volledig zijn losgelaten. Of, als de beweging van de patiënt is hersteld. Triggerpoint-therapie is een onderschatte, veilige behandeling van rugpijn, vooral voor symptomen die op niets anders goed reageren.


Patiënten met het myofasciaal pijnsyndroom kunnen veel baat hebben bij triggerpointbehandeling. Het wordt ook aanbevolen aan mensen die last hebben van rugpijn, schouderpijn, heuppijn of pijn die zacht weefsel bevat, en verlies van flexibiliteit en functie na een blessure. Elke sessie duurt minimaal 45 tot 60 minuten of langer en wordt gedurende een paar weken of maanden tweemaal om de paar dagen uitgevoerd, afhankelijk van de aard van de handicap.


Of je nu op zoek bent naar triggerpointtherapie, verlichting van rugpijn of behandeling van nekpijn, . We bieden een breed scala aan specialiteiten om je te helpen op je weg naar herstel. Boek vandaag nog een afspraak via +31 649397319 of maak een online afspraak!Comments


bottom of page